De vliegbasis in Eindhoven werd in 1932 geopend. Mede initiatiefnemer was Philips topman Frits Philips, die zelf ook een enthousiaste sportvlieger was. Er werd een speciale vliegclub opgericht, de Noord-Brabantsche Aero Club (NBAC). Het vliegveld heette toen nog Welschap en beschikte over een grasbaan, van waar de sportvliegtuigen konden opstijgen en landen. Later werd de NBAC gesplitst in twee verenigingen, eentje voor gemotoriseerd vliegen en één voor zweefvliegen. Vanaf 1934 werd er dagelijks twee keer een vaste route gevlogen tussen Welschap en Rotterdam-Amsterdam en naar Twente-Groningen.
Eindhoven Airport tijdens WO II
Vanwege de oorlogsdreiging werd in 1939 het vliegveld gevorderd. Eindhoven werd na de invasie in mei 1940 al snel ingenomen door de Duitsers. Zij maakten van het vliegveld gedurende de oorlog een professioneel vliegveld. De banen werden verhard en er werden opstelplaatsen en hangars gebouwd. Ook bouwden de bezetters er bunkers voor de legering van Duitse militairen. Na de bevrijding van Eindhoven eind 1944 in het kader van Operatie Market Garden werd de luchthaven gebruikt voor de stationering van Amerikaanse en Britse eenheden. Dit bleef zo tot 1952. Daarna werd de vliegbasis overgenomen door de Nederlandse Luchtmacht die er drie squadrons huisvestte. Daarvan gingen er later twee over naar de Vliegbasis Twente. Tegenwoordig is nog één squadron op Eindhoven Airport gestationeerd.
Ontwikkeling van de burgerluchtvaart
Vanaf 1985 vond er steeds meer burgerluchtvaart plaats vanaf vliegveld Eindhoven. In 1984 werd er voor dit doel een aankomst- en vertrekhal gebouwd. BASE Regional Airlines had de luchthaven als thuisbasis van 1985 tot 2001. In 2002 startte prijsvechter Ryanair met vluchten vanaf Eindhoven naar Londen, er werd een regelmatige pendeldienst opgezet met Londen Stansted. Omdat Eindhoven Airport steeds belangrijker werd voor de burgerluchtvaart werd in 2005 een nieuwe vertrek- en aankomsthal gerealiseerd, die in 2013 werd uitgebreid om het toenemend aantal reizigers te kunnen verwerken. Maar ondanks de snelle ontwikkeling van Eindhoven Airport tot grootste regionale vliegveld, bleef ook de militaire functie behouden. De grond van vliegveld Eindhoven is nog steeds eigendom van de Koninklijke Luchtmacht en de militaire deel draagt nog altijd de naam Welschap.